Kompositt / Termosettere

BEFORM har 3 forskjellige herdeplastproduksjonsprosesser: Håndlaminering, Vakuuminjeksjon (RTM) og Varmpressing (SMC)

Håndlaminering Vakuuminjeksjon (RTM) Varmpressing (SMC)

Håndlaminering

Denne prosessen er best egnet for store produkter i små partier. Denne metoden gir operatøren kontroll over produksjonen og innebærer en relativt lav investering i materialkostnader og utstyr.

Ekspertise innen Håndlaminering

Håndlaminering er fortsatt blant de mest brukte metodene for å produsere produkter i termoherdende kompositt. Denne prosessen er best egnet for store produkter i små partier.

Denne metoden gir operatøren kontroll over produksjonen og innebærer en relativt lav investering i materialkostnader og utstyr. Den kan brukes mange forskjellige kombinasjoner av harpiks og armering og produserer produkter med en glatt overflate på den ene siden.

RTM – Resin Transfer molding 

RTM (Resin Transfer Molding) er en miljøvennlig og effektiv prosess som konkurrerer med håndlaminering. Produktene kan støpes i både åpne og lukkede former eller verktøy. Nøkkelparameteren er at materialet (harpiks) injiseres under vakuum, noe som sikrer god fylling og et porefritt resultat.

Ekspertise innen RTM

Resin Transfer Molding (RTM) er en lavtrykks støpeprosess, der en blanding av harpiks og katalysator injiseres i en lukket form som inneholder en fiberpakke eller preform. Når harpiksen har herdet, kan formen åpnes og den ferdige komponenten fjernes.

Produktene kan ha opptil 70 prosent armering, noe som gir høy stivhet og gode mekaniske egenskaper. Produktene har ofte et ytre lag med gelcoat, som gir dem en farget overflate av høy kvalitet.

Materialer

Flere ulike typer armering og harpiks kan brukes for å gi produktet ønskede egenskaper som styrke, stivhet, kjemisk bestandighet, utførelse og utseende.

Bruksområder for RTM

Typiske bruksområder for RTM-produkter er antenneradomer, installasjoner for kjemisk industri, transport, offshore og vannverk.

SMC – Sheet Moulding Compound 

SMC (Sheet Molding Compound), komposittmaterialer laget av glassfiber impregnert med spesialformulerte harpikssammensetninger, er typisk basert på polyester, vinylester eller fenol/melamin. Etter en «modningsperiode» blir SMC formpresset i et oppvarmet stålverktøy i vertikale hydrauliske presser.

Ekspertise innen Varmpressing (SMC)

SMC gir designeren friheten til å style og utvikle komplekse, svært nøyaktige støper som kombinerer et antall deler til én enkelt komponent, med et høyt styrke-til-vektforhold, utmerket temperaturstabilitet og finish. SMC er en type forsterket komposittplast, som hovedsakelig består av en herdeplast, glassfiberarmering og fyllstoff. SMC-produkter tilbyr blant annet gode mekaniske egenskaper, utmerket kjemisk motstand, temperaturstabilitet, lav røyk- og toksisitet, elektrisk isolasjon og godt festegrunnalg for maling og lakk..

innofiber as

Sammarbeid mellom Innofiber og BEFORM

BEFORM Fredrikstad AS, (tidligere Biobe AS) har inngått en avtale med Innofiber AS med økt fokus på herdeplastapplikasjoner. BEFORM har et 40 % eierskap i Innofiber.

Innofiber er en gruppe erfarne personer fra polymer- og komposittindustrien. De har ingeniørkompetanse og tilbyr konsulenttjenester innen design og produksjon av strukturer av fiberforsterkede komposittmaterialer. BEFORM bidrar med kvalitetssystem, maskiner, utstyr, produksjonsanlegg og dyktige operatører. Sammenslåingen av krefter i Innofiber vil stimulere vekst, øke fokus på komposittmaterialer som igjen vil forbedre servicenivået til kundene våre.

Innofiber holder til i samme lokaler som BEFORM Fredrikstad, noe som bidrar til enkel kommunikasjon og smidig overgang av kundeansvar. Innofiber AS overtar ansvaret for all herdeplastproduksjon fra august 2022 inkludert salgsaktiviteter og kunderelasjoner. BEFORM vil fokusere på termoplastproduksjon og sirkulær økonomi.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Spørsmål om kompositter? For optimal bruk, beregning, konstruksjon og råd – Spør ekspertene hos Innofiber!

Kontakt Innofiber

BEFORM har nødvendig erfaring og utstyr for å fungere som din underleverandør for både små og store volumer av ordreproduksjon.

Om Ordreproduksjon